Uskonto osana elämäkertaa

Uskonto ei ehkä ole yhtä iso osa arkeamme kuin joskus ennen mutta meiltä kaikilta löytyy siihen liittyviä muistoja eri vaiheista elämäämme. Ristiäiset, konfirmaatio, kummina olo, naimisiinmeno, hautajaiset ja erilaiset pyhät.


Vaikka et olisi syntynyt uskonnolliseen perheeseen näkyy evankelisluterilaisuus ympärillämme erilaisina juhlina ja maamerkkeinä. Pääsiäinen, joulu ja pyhäinpäivä. Oman paikkakunnan kirkko ja hautausmaa.


Millaisia muistoja sinulla on edellä mainittuihin juhlapäiviin tai paikkoihin liittyen?


Omassa lapsuudessani uskonnollisuus näkyi mummin lausumina iltarukouksina, tarinoina suojelusenkeleistä, suvussa kiertäneenä kastemekkona, kirkon lapsille järjestämänä kokkauskurssina ja ukin esiintymisenä kirkon kuorossa. Kouluaikoina tietenkin uskonnontunteina ja erilaisina kirkossa juhlittuina hetkinä.


Onko sinut kastettu kirkossa? Millaisia uskonnollisia oppeja sait lapsuudessa ja keneltä? Miten uskonto näkyi teidän perheen arjessa? Millaisia jumalanpalveluksia muistat kouluaikoihin liittyen tai millaisia muistoja sinulla on uskonnonopettajistasi?


Itse muistan olleeni ala-asteella kateellinen niille luokkalaisilleni, jotka kävivät ET- tunneilla ja jotka saivat jäädä koululle katsomaan jotain elokuvaa silloin kun suurin osa koululaisista lähtivät kirkkoon lapsille varsin pitkäveteiseltä tuntuvaan jumalanpalvelukseen. Muistan kuinka minua käskettiin moneen kertaan olemaan hiljaa ja tuijottelin tylsistyneenä Tuomiokirkon kauniita patsaita, seinien kaiverruksia sekä tauluja.


Missä kirkoissa tai muissa uskonnollisissa paikoissa olet elämäsi aikana käynyt? Millaisia muistoja sinulla on noista paikoista?


Lähdin teini-iässä rippileirille varsin vastahakoisena mutta palasin mahtavan papin ja nuoriso-ohjaajan luoman ilmapiirin lumoamana isoskoulutukseen ilmoittautuneena ja niin tuosta viikon leiristä Kivisaaressa tuli osa kesälomaani monen vuoden ajan. Muistan oppituntien mukaansa tempaavat tarinat, päivän kisat, saunan lämmittämisen, tunnelmalliset nuotiohetket, hulvattomat iltaohjelmanumerot, punaisen laulukirjan Laula ihmisille- kappaleen ja upeassa vanhassa venevajassa pidetyt iltahartaudet auringonlaskussa.


Millainen sinun rippileiri ja konfirmaation kokemus oli? Millaisia oli leirin pappi, nuoriso-ohjaaja ja isoset? Millaisessa paikassa se pidettiin ja millaisia hetkiä on jäänyt mieleesi? Jos et käynyt rippileirillä kävitkö jollain vastaavalla kuten prometheus leirillä?


Meidän perheessä on ollut tapana antaa lapselle neljä kummia ja olen itse saanut kunnian olla kahden lapsen kummi. Kerro millainen rooli sinun kummeilla on ollut elämässäsi ja miten olet itse ollut osana mahdollisten kummilastesi elämässä?


Aloin teini-iässä seurustella muslimin kanssa ja maailmannäkemykseni avartui erilaisten tapojen ja perinteiden kohdatessa. Sain nähdä läheltä sen, kuinka vaikeaa voi olla kuulua uskontoon asuessa maassa, joka toimii toisen uskonnon periaatteilla ja jossa on valtavasti negatiivisia ennakkokäsityksiä sitä kohtaan.


Kuuluuko lähipiiriisi henkilöitä, joilla on eri uskonto kuin sinulla? Millaisia keskusteluja olette käyneet tämän pohjalta? Mitä uutta olet oppinut maailmasta heidän kauttaan?


Asun tällä hetkellä katolilaisessa maassa ja on varsin mielenkiintoista seurata siihen kuuluvia juhlia, pyhiä ja koulussa opetettavia tarinoita ja ajattelen että, mitä enemmän erilaisiin uskontoihin tutustun sitä rikkaampana saan ympäröivän maailman nähdä.


Millaisissa erilaisissa uskonnollisissa ympäristöissä olet matkustanut? Mitä olet pistänyt merkille? Millaisissa kirkoissa tai muissa uskonnollisissa paikoissa olet vieraillut matkustaessasi?


Olen viimeksi käynyt kirkossa mummini hautajaisissa ja ajatukseni vaikkapa omista häistä on muuttunut suuresti elämäni aikana. Moneen kertaan olen ollut eri mieltä jonkun papin tai kirkon sanomasta ja seurannut vierestä kuinka moni läheiseni on eronnut kirkosta ja kuinka jotkut ovat vaihtaneet uskontoa.


Monessa asiassa uskonnolliset johtajat ja instituutiot eivät jaa arvojani vaikkapa saman sukupuolen avioitumisen kohdalla eivätkä ole mielestäni ajantasalla nykypäivän menossa.

Uskontoon liittyvä yhteisöllisyys, merkityksellisyys ja armollisuus ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita ajattelen varsinkin nykymaailmassa tarvittavan enemmän ja osallistuessani tänä päivänä johonkin tapahtumaan kirkossa nautin siitä muistojen tulvasta sekä rauhoittumisen tunteesta, jota se paikkana tarjoaa.


Miten sinun suhtautuminen uskontoon on muuttunut vuosien varrella? Oletko eronnut tai liittynyt johonkin kirkkoon tai uskontoon?


Omien muistojen ja ajatusten avaaminen uskontoon liittyen osana omia muistelmia tarjoaa jälleen uuden näkökulman elettyyn elämääsi ja näin rikastaa entisestään elämäkertaasi.


Antoisia kirjoitushetkiä!


"Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”


Kiira Kilpiö🧡

Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.


Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.


Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.


Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.

Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡