Nukkuessa olemme kenties parhaiten yhteydessä alitajuntamme kanssa. Unien kautta pääsemme käsittelemään kokemaamme sekä kosketuksiin sellaisten viestien kanssa, jotka helposti sivuutamme ollessamme hereillä.


Unet antavat meille tärkeää tietoa siitä, mitä sillä hetkellä kaipaamme ja mille kenties olisi hyvä antaa enemmän huomiota. En ole mikään unitutkija enkä sen tarkemmin osaa sanoa millaisia merkityksiä tietyillä elementeillä on mutta pidän aihetta varsin mielenkiintoisena.


Pitkään minun oli vaikea muistaa, mitä unissani tapahtui ja kuuntelin ihmeissäni ystäväni pitkiä ja tarkkoja kertomuksia siitä, mistä hän oli edellisenä yönä nähnyt unta.


Sitten lisäsin kirjoittamisen osaksi jokapäiväistä rutiiniani ja yllätyin siitä, kuinka paljon muistan jos heti herättyäni kirjoitan ylös unieni tapahtumia ja nyt minulla on kahden vuoden edestä mitä hauskimpia tarinoita tallennettuna.


Usein vierailen minulle tärkeissä paikoissa ja henkilöt sekä menneisyydestä että nykyhetkestä kohtaavat toisensa mitä oudoimmissa ja varsin epätodennäköisissä yhteyksissä. Välillä käyn läpi sellaisia tilanteita, joissa en olisi halunnut olla ja tajuan miten ison jäljen ne ovatkaan minuun jättäneet.


Muutoksia läpikäydessäni saatan nähdä niihin liittyviä unia monta yötä putkeen ja välillä saan oleellisia muistutuksia unien kautta siitä, mihin minun kannattaisi keskittää energiani.


Kehotankin sinua kirjoittamaan viikon ajan unesi ylös aina herättyäsi ja pysähtymään sen äärelle, mitä ne yrittävät kertoa.


Näiden tarinoiden lisääminen osaksi omaa elämäkertaa on myös oiva keino auttaa muita pääsemään lähemmäs sinua ja tämän hetkistä ajatusmaailmaasi uudesta näkökulmasta.


Missä paikoissa vierailet uniesi aikana? Keitä unissasi vierailee? Näetkö usein lähes samaa unta? Mihin tunteeseen unesi liittyy? Pakenetko tai pelkäätkö unissasi jotain?


Olemme varmasti kaikki nähneet unia, joissa juoksemme jotain karkuun löytämättä tietä ulos tai olleet alasti jossain julkisella paikalla. Tai unia, joissa putoamme korkealta tai katselemme sivusta tapahtumia ilman, että pystymme vaikuttamaan niiden etenemiseen vaikka kuinka haluaisimme.


Alastomuus liittyy usein häpeään ja siihen, ettei tunne itseään nähdyksi tai arvostetuksi jossain ympäristössä. Pakeneminen taas yleensä viittaa vanhaan traumaan tai käsittelemättömään kokemukseen ja putoaminen saattaa olla merkki stressistä tai pelottavasta muutoksesta.


Muistatko jotain unia lapsuudesta tai jostain tietystä elämänvaiheesta?


Itse näin usein ala-asteella unta juoksukisoista, joissa aina jäin toiseksi luokkamme nopeimmalle pojalle. Työskennellessäni ravintolassa saatoin nähdä unia siitä, kuinka asiakkaita lappasi loputtomalla tahdilla sisään ja olen nähnyt loputtomasti unia siitä, kuinka unohdan lavalla mitä minun oli tarkoitus tehdä ensi-illan lähestyessä.


Sen lisäksi että muistelet näkemiäsi unia ja pohdit niiden merkityksiä ja sinulle antamia viestejä suosittelen myös pysähtymään sen äärelle kuinka suhtautumisesi uneen on vuosien varrella muuttunut.


Oliko sinulla lapsena tai teininä vaikeuksia herätä kouluun? Kun veljeni oli yläasteella herätyskelloilla ei tuntunut olevan häneen minkäänlaista vaikutusta. Aivan sama kuinka kovaa tai tiheään ne soivat, hän nukkui pommiin lähes joka aamu.


Tuohon aikaan luin paljon unisykleistä ja siitä milloin olemme kevyen unen vaiheessa, jolloin on helpoin herätä ja tätä kuuden, seitsemän ja puolen tai yhdeksän tunnin taktiikkaa olen hyödyntänyt myös omalla kohdallani tuon jälkeen. Sillä joudutko kiskomaan itseni ylös syvästä vai kevyestä unesta on valtava vaikutus siihen milaisella vireellä päiväsi alkaa.


Oletko laiminlyönyt unesi määrää tai onko sinulla ollut univaikeuksia jossain vaiheessa elämääsi?


Vasta kun muutama vuosi sitten aloin pitämään huolta siitä, että saan joka yö vähintään seitsemän ja puoli tuntia unta ymmärsin kuinka olen suurimman osan aikuisuutta elänyt väsyneenä ja helposti ärsyyntyneenä. Tuossa jatkuvan väsymyksen tilassa pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat suurilta, tilaa ei jää luovuudelle ja on vaikeampi nähdä selvästi mitä elämältä haluaa, saatika tehdä muutoksia sen suhteen.


Vaikka olen laiminlyönyt unen määrää aivan liian pitkään olen kärsinyt unettomuudesta suhteellisen vähän. Ensimmäisen kerran isäni menehtyessä ja toisen kerran ensimmäisen koronasulun aikaan. Noihin aikoihin tuntui mahdottomalta saada omia ajatuksia hiljennettyä ja makasin sängyssä monta tuntia laskien epätoivoisesti hupenevia tunteja siihen kun herätyskello soi. Nukkumaan menemisestä tuli jotain mitä pelkäsin eikä tilanne helpottanut ennen kuin pysähdyin käsittelemään tarvittavat asiat.


Viime aikoina elämäni on ollut varsin hektistä ja siinä on tapahtunut paljon muutoksia. Tämä on näkynyt unieni tapahtumissa sekä laadussa ja kun en ole saanut tarpeeksi unta herään levottomana enkä juurikaan muista mistä olen uneksinut. Ero tarpeeksi nukuttuun yöhön on valtava.


Tätä tekstiä kirjoittaessa sain jälleen hyvän muistutuksen itselleni siitä kuinka unen priorisointi kannattaa pitää listan kärjessä ja kuinka paljon tärkeää tietoa saamme itsellemme unien kautta. Kenties se toimii samankaltaisena muistutuksena myös sinulle tai ainakin kimmokkeena pysähtyä aiheen äärelle ja lisätä sen kautta jälleen uusia kertomuksia osaksi omaa elämäkertaa.


Kerrataanpa vielä..

1. Kirjoita unipäiväkirjaa heti herättyäsi viikon ajan.

Kiinnitä huomiota aiheisiin kuten: Missä paikoissa vierailet uniesi aikana? Keitä unissasi vierailee? Näetkö usein lähes samaa unta? Mihin tunteeseen unesi liittyy? Pakenetko tai pelkäätkö unissasi jotain?

2. Pohdi uniesi merkityksiä ja sinulle lähettämiä viestejä.

3. Kerro millaisia unia olet nähnyt eri elämänvaiheissa.

4. Kirjoita suhtautumisestasi uneen ja siitä, kuinka se on vuosien varrella muuttunut.

5. Kerro mahdollisista uni- tai heräämisvaikeuksista.


Kuulen enemmän kuin mielelläni ajatuksia ja toiveita tämän blogin ja koko Kertomusten ketju- konseptin suhteen, joten laitathan minulle matalalla kynnyksellä viestiä joko sähköpostitse: kertomustenketju@gmail.com tai somen puolella🧡


"Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”


Kiira Kilpiö🧡


Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.


Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.


Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.


Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.

Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡