Opimme itsestämme parisuhteiden kautta paljon. Joskus saatamme hukata osan itsestämme niiden aikana tai huomata aivan uusia puolia niin itsestämme kuin kumppanistamme jotain vastoinkäymistä tai eroa käsitellessämme.


Eri parisuhteiden ja niiden eri vaiheiden äärelle palaaminen on opettavaista sekä meille itsellemme että heille, joille avaamme oven näihin kokemuksiin ja siksi niistä kannattaa kirjoittaa myös osana omia muistelmia.


Minkälaisia eroja olet kokenut? Kuinka olet itse ja millä tavoin kumppanisi on muuttunut suhteenne eri vaiheissa?


Ihastuminen on ihanaa aikaa mutta jos se ei ole molemminpuolista tai siinä on jonkinlaisia esteitä se voi myös olla varsin raastavaa. Millaisia ihastumisia olet saanut tai joutunut käydä läpi?


Palaa aivan elämäsi alkuun. Kuka oli ensimmäinen ihastumisesi kohde? Oliko se joku sinun koulussa, harrastuksessa tai pihapiirissä tai kenties joku julkisuuden henkilö? Miten käyttäydyit hänen seurassaan? Mikä hänessä veti sinua puoleensa?


Milloin, missä ja kenen kanssa koit ensimmäisen suudelmasi? Kerro tuosta hetkestä niin tarkasti kun sen muistat.


Entä milloin aloit seurustelemaan ensimmäistä kertaa? Mitä kaikkea opit tuon suhteen aikana? Jäikö tästä ensimmäisestä suhteesta jotain sellaista käsittelemättä, mikä kenties vaikutti myöhempiin parisuhteisiisi?


Itse aloin seurustelemaan varsin aikaisessa iässä neljä vuotta vanhemman henkilön kanssa. Neljä vuotta ei sinänsä ole suuri ikäero mutta teini-iän haavoittuvuuden ja kokemattomuuden yhdistelmässä tuo suhde jätti minuun syvän riittämättömyyden jäljen. Oletko ollut suhteissa, joissa on ollut sen dynamiikkaan vaikuttava ikäero tai valta-asema?


Aloin seurustella esikoiseni isän kanssa vain muutama kuukausi ensimmäisen eroni jälkeen eikä tuota suhdetta nuoren ikämme ja nuorena vanhemmiksi tulon lisäksi auttanut kulttuurierot, joiden käsittelyyn kummallakaan meistä ei ollut kunnon työkaluja.


Seitsemän vuoden on&off säädön jälkeen ehdin olla alle vuoden sinkkuna ennen kuin tapasin kuopukseni isän, jonka kanssa etenimme aivan liian nopeaa tahtia yhteisen elämän pariin ja vasta meidän erotessa minun ollessa 28- vuotias pysähdyin kunnolla itseni äärelle.


Nyt monen vuoden itsetutkiskelun ja erilaisten deittailuvaiheiden jälkeen osaan ymmärtää miksi nämä aiemmat suhteet eivät toimineet ja kuinka tärkeää on panostaa ensin suhteeseen itsensä kanssa.


Osaan nähdä millaiset tunnelukot ajoivat sekä minua että kumppaneitani erilaisiin konflikteihin mutta myös kaiken sen hyvän, mitä opin elämästä näiden suhteiden kautta. Pidän lohdullisena sitä, että voin keskustella kokemastani tyttäreni kanssa ja auttaa häntä välttämään tiettyjä tilanteita vaikka toki jotkut asiat ovat sellaisia, että ne täytyy kokea itse.


Lähde avaamaan suhde suhteelta seuraavia kysymyksiä:

1. Mihin ihastuit kyseisessä henkilössä?

2. Mitä uutta opit elämästä hänen kauttaan?

3. Mikä oli teidän suurin haaste?

4. Mitä tekisit nyt kenties eri tavalla?

5. Mitä hyviä puolia suhteessanne oli?


Kun nyt deittailen pidän tärkeänä sitä, että molemmat osapuolet ovat käsitelleet tähänastista elämäänsä ja ymmärtävät mitä kaipaavat mahdolliselta suhteelta. Avoimuus ja kommunikaatio ovat avainasemassa ja se, että kasvulle sekä muutokselle on tilaa. Niin henkilökohtaiselle kuin yhteisellekin.


Varsinkin pitkässä suhteessa sekä omat että yhteiset päämäärät, tarpeet ja halut muuttuvat ajan myötä ja jos näistä ei kommunikoida avoimesti ja tarpeeksi usein saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa ei ollakaan enää samalla sivulla. Oletko joskus ollut suhteessa jossa olette ajautuneet erilleen? Mikä tähän johti ja kuinka kenties korjasitte tilanteen?


Pitkään epävarmuus ja pelko hylätyksi tulemisesta ohjasi toimintaani parisuhteessa ja suojasin itseäni ottamalla tietynlaisen roolin, mikä tietenkin esti toista olemassa yhteydessä todelliseen minääni. Joudun vielä tänä päivänäkin muistuttamaan itseäni siitä, että itseni sensurointi johtaa vain suhteisiin väärien ihmisten kanssa ja että riitän juuri sellaisena kuin olen.


Oletko jossain vaiheessa elämääsi hakeutunut haitallisiin suhteisiin tai ihastunut toistuvasti sinulle vääränlaisiin henkilöihin? Oletko yrittänyt parisuhteella paikata jotain sellaista jonka vain sinä itse voit korjata?


Deittailu äitinä ei ole helpoimmasta päästä ja tuo kasan erilaisia lisäkysymyksiä muutenkin monella tapaa jännittävään tilanteeseen. Uuden ihmisen kohtaaminen voi olla samaan aikaan hyvin energiaa vievää sekä antoisaa.


Pääset kertomaan itsestäsi ja hyvässä tapauksessa laajentamaan omaa näkemystä sekä ajatusmaailmaa. Sinulle tärkeät asiat ja se, mitä kaipaat saavat vahvistusta ja hyvät treffit piristävät arkea pitkäksi aikaa.


Toisaalta jos deittailu hermostuttaa tai jättää ilmaan kasan kysymyksiä se voi pudottaa omat fiilikset moneksi päiväksi.

Millaisilla treffeillä olet käynyt? Mitä olet oppinut itsestäsi noiden tilanteiden kautta? Miten suhtautumisesi deittailuun on vuosien varrella muuttunut?


Olen päätynyt deittaillessa tilanteisiin, joihin en enää nykypäivänä ikinä suostuisi ja toisaalta kokenut seikkailuja, joita muistelen vielä pitkään lämmöllä.

Oletko kokenut elämäsi aikana lomaromanssia? Hetken huumaa jonkun kanssa, mikä on loppunut yhtä yllättäen kuin on alkanutkin? Oletko ollut jollain tavalla kielletyssä tai salaisessa suhteessa? Oletko pettänyt tai onko sinua petetty?


Jos olet ollut suurimman osan elämästäsi saman kumppanin kanssa avaa teidän suhteen erilaisista vaiheista ja sitä kuinka kasvoitte tuona aikana. Miten teidän odotukset toisianne kohtaan ajan kanssa muuttuivat ja kuinka pääsitte erilaisista vaikeista ajoista yli? Jos olet menettänyt kumppanin kerro tuosta koettelemuksesta.


Tämä aihe on varsin laaja mutta aivan yhtä tärkeä tarkastelun kannalta kuin oma yksilöllinen kasvu tai suhteen omaan perheeseen sekä ystäviin pohtiminen.


Helposti pistämme eniten paineita juuri parisuhteisiin ja niihin liittyy edelleen paljon ulkopuolista odotuksia ja rajoitteita. Voit myös pohtia sitä, miten lähipiirisi on suhtautunut kumppaneihisi sekä minkälaisia vaatimuksia tai ihanteita parisuhteisiin liittyen olet muiden kautta omaksunut tai joutunut kestämään.


Ota tälle tehtävälle aikaa ja avaa niiden perinteisten kertomusten siitä, kuinka tapasitte tai millainen mahdollinen hääpäivänne oli lisäksi tässä blogitekstissä annettuja aiheita keskittyen nimenomaa siihen, kuinka olet itse kasvanut jokaisen parisuhteen myötä ja mitä olet oppinut itsestäsi deittailun kautta.


Kuulen enemmän kuin mielelläni ajatuksia ja toiveita tämän blogin ja koko Kertomusten ketju- konseptin suhteen, joten laitathan minulle matalalla kynnyksellä viestiä joko sähköpostitse: kertomustenketju@gmail.com tai somen puolella🧡


"Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”


Kiira Kilpiö🧡


Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.


Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.


Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.


Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.

Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡