Oletko haaveillut elämäkerran kirjoittamisesta mutta tuskaillut sen kanssa, ettet tiedä mistä lähteä liikkeelle tai miten edetä?
Tai pitänyt ajatusta omista muistelmista upeana mutta ajatellut, ettet kuitenkaan pysy tavoitteessasi ja luovutat heti kun ensimmäinen seinä tulee vastaan?
Tai kenties sinulla on jo jotain kirjoitettuna muttet tiedä miten jäsentää kaikkea sitä kirjan muotoon.
Onneksi tilanne on ratkaistavissa tarpeeksi selkeällä kaavalla, jonka avulla edetä askel askeleelta ja siksi avaan nyt Kertomusten ketju - konseptin menetelmää tässä 3 osaisessa blogisarjassa.
Viimeisenä perehdymme siihen, kuinka voit lopulta jäsentää kaiken kirjoittamasi tekstin kirjaksi ja mitä kaikkea voit halutessasi liittää osaksi kirjaa.
Itse lähdin ensin liikkeelle siitä ajatuksesta, että jakaisin kirjani luvut eri elämäni paikkojen mukaan. Lapsuudenkoti, mummola, isän ja äidin eri osoitteet eron jälkeen, ensimmäinen oma koti ja seuraavat sen jälkeen. Paikkojen kuvailu tuntui luontevalta ja niiden kautta koin pääseväni nopeasti eri elämänvaiheisiin kiinni ja sekä tapahtumia että muistoja nousi paljon pintaan.
Seuraavaksi kokeilin jakaa kirjan eri henkilöiden mukaan. Äiti, isä, mummi, tytär, pikkuveli, ensimmäinen poikaystävä, tyttäreni isä, famo, toinen pikkuveli, kuopus, kuopuksen isä, ystävät.
Koin kuitenkin haasteelliseksi asettaa lukuja loogiseen järjestykseen ja päätin testata vielä jotain muuta lähestymistapaa.
Lopulta päädyin kuljettamaan kahta tarinaa samanaikaisesti ja pitämään alkuperäisen idean osittain mukana. Tarina, joka sijoittuu enemmän menneisyyteen on jaettu paikkojen mukaan. Toinen tarina alkaa elämäni suuresta käännekohdasta seitsemän vuoden takaa.
Voit siis jakaa kirjan myös käännekohtien mukaan tai ihan vain kuljettaa muistelmiasia kronologisessa järjestyksessä sen enempiä miettimättä.
Mikä ikinä sinulle tuntuu luontevimmalta.
Apuna voit piirtää paperille elämäsi aikajanan ja hahmottaa sen avulla kirjan osioita ja niiden suhdetta toisiinsa. Voit myös tehdä luetteloa sekä elämäsi paikoista että henkilöistä ja testata, miltä eri kulmista jäsentäminen tuntuu.
Kun olet valinnut kuinka haluat jakaa kirjasi luvut, voit pohtia erilaisia lisämausteita muistelmiesi tueksi.
Omaa elämäkertaani jaksottaa lyhyet ajatelmat, jotka ovat lähinnä eri aiheista mieleeni tulleita sanapötkojä mutta jotka tuovat oman sävynsä kirjaan. Voit liittää elämäkertaasi runoja, valokuvia tai otteita vaikkapa vanhoista kouluvihkoistasi tai jopa päiväkirjastasi.
Kaikkea sellaista, mikä on sinulle tärkeää ja siksi kertoo sinusta paljon.
Kerrataanpa vielä kaikki tässä blogisarjassa opittu:
1. Jaa elämäsi viiteen osioon.
2. Tee jokaiseen osioon viisi, monta kysymystä sisältävää, tehtävää.
3. Aseta itsellesi selkeä aikataulu ja siihen liittyvät tavoitteet.
4. Kokoa ensimmäinen versio varsinaisesta tekstistä jokaisen osion päätteeksi.
5. Anna teksti läheisillesi luettavaksi.
6. Päätä miten jäsennät lopullisen kirjan ja mitä liität siihen.
Muista edetä askel kerrallaan ja hyödyntää sekä kaikkia blogista löytyviä vinkkejä että maksuttomia työkirjoja.
“Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”
Kiira Kilpiö🧡
Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.
Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.
Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.
Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.
Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡