Kertomusten ketju - konseptin menetelmä apuna elämäkertaa kirjoittaessa, osa 2: Miten edetä tasaiseen tahtiin?

Oletko haaveillut elämäkerran kirjoittamisesta mutta tuskaillut sen kanssa, ettet tiedä mistä lähteä liikkeelle tai miten edetä?


Tai pitänyt ajatusta omista muistelmista upeana mutta ajatellut, ettet kuitenkaan pysy tavoitteessasi ja luovutat heti kun ensimmäinen seinä tulee vastaan?


Tai kenties sinulla on jo jotain kirjoitettuna muttet tiedä miten jäsentää kaikkea sitä kirjan muotoon.


Onneksi tilanne on ratkaistavissa tarpeeksi selkeällä kaavalla, jonka avulla edetä askel askeleelta ja siksi avaan nyt Kertomusten ketju - konseptin menetelmää tässä 3 osaisessa blogisarjassa.


Tässä toisessa osassa paneudumme siihen, miten edetä tasaiseen tahtiin ja miten toimia, jos inspiraatio on välillä hukassa.


Aseta itsellesi selkeä aikataulu ja siihen liittyvät tavoitteet. Löydä itsellesi ainakin tunti viikossa ja pidä siitä kiinni.


Valitse mielummin sellainen aikataulu, josta ei tule lipsuttua edes kiireisen arjen keskellä kuin sellainen, joka jää helposti muun elämän jalkoihin.


Ehkä se on sinulle 15 minuuttia joka aamu ennen töiden aloittamista tai matkalla töihin. Tai 15 minuuttia iltaisin ennen nukkumaan menoa tai tunti joka sunnuntai aamiaisen yhteydessä.


Mikä ikinä sinun luontaiseen rytmiin, arkeen ja rutiineihin parhaiten istuu. Mieluummin niin, että vahingossa ylität varaamasi ajan kuin jätät sen väliin koska se tuntuu liian suurelta panostukselta!


Kirjaa sitten kalenteristasi varaamiin slotteihin selkeät tavoitteet kuten ensimmäisen tehtävän suunnittelu, ensimmäisen tehtävän ensimmäiseen kysymykseen vastaaminen ja lopulta ensimmäisen osion varsinaisen tekstin kokoaminen.


Ja ehkä tehokkain keino pysyä aikataulussa ja tavoitteissa on kertoa siitä muille. Siispä ohjeistan sinua ottamaan ainakin kaksi läheistäsi tälle matkalle mukaan, kahdesta syystä.


Kun olet tehnyt itsellesi aikataulun, haluan että kerrot läheisillesi milloin he saavat ensimmäisen osion ensimmäisen version luettavakseen. Näin sinun on huomattavasti vaikeampi lipsua sen toteutumisesta koska siihen on terve paine.


Lisäksi se, että otat ulkopuoliset silmät matkallesi mukaan jo sen ensimetreiltä nopeuttaa lopputulokseen pääsemistä huomattavasti. Läheisesi voivat antaa tarpeellisia lisäkysymyksiä ja huomioita sekä auttaa sinua oivaltamaan jotain, mitä et yksinäsi tulisi ajatelleeksi.


Ja tietenkin yhdessä kaikki on paljon kevyempää, hauskempaa ja ikimuistoisempaa.


Hetkinä, joina inspiraatio on hukassa muistuta itseäsi siitä miksi ja kenelle muistelmiasi kirjoitat? Voit vaikka kirjoittaa itsellesi kolme asiaa ylös, mitä hyvää oman elämäkerran kirjoittaminen elämääsi tuo ja palata niiden äärelle aina tarvittaessa.


Lisäksi voit käyttää apunasi aiemmin blogin puolella jakamiani vinkkejä sekä Kertomusten ketju- konseptin maksuttomia työkirjoja.


Kerrataanpa vielä:

1. Aseta itsellesi selkeä aikataulu ja siihen liittyvät tavoitteet.

2. Kirjaa itsellesi sellaiset tehtävät kalenteriin, joista pystyt pitämään kiinni kiireisenkin arjen keskellä.

3. Ota ainakin kaksi läheistäsi mukaan matkallesi.


Ensi viikolla perehdymme siihen, miten voit lopulta jäsentää kaiken kirjoittamasi tekstin kirjaksi ja mitä kaikkea voit halutessasi liittää osaksi elämäkertaasi.


“Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”


Kiira Kilpiö🧡

Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.


Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.


Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.


Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.

Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡