Oletko haaveillut elämäkerran kirjoittamisesta mutta tuskaillut sen kanssa, ettet tiedä mistä lähteä liikkeelle tai miten edetä?
Tai pitänyt ajatusta omista muistelmista upeana mutta ajatellut, ettet kuitenkaan pysy tavoitteessasi ja luovutat heti kun ensimmäinen seinä tulee vastaan?
Tai kenties sinulla on jo jotain kirjoitettuna muttet tiedä kuinka jäsentää kaikkea sitä kirjan muotoon.
Onneksi tilanne on ratkaistavissa tarpeeksi selkeällä kaavalla, jonka avulla edetä askel askeleelta ja siksi avaan nyt Kertomusten ketju - konseptin menetelmää tässä 3 osaisessa blogisarjassa.
Ensimmäisessä osassa keskitymme siihen, mistä lähteä liikkeelle ja miten edetä ilman pähkäilyä siitä, mistä kirjoittaa ja missä järjestyksessä.
Aloitetaan siitä, että jaat elämäsi viiteen osioon: lapsuus, ala-aste, teini-ikä, varhainen aikuisuus ja käännekohdat.
Lapsuus osio tarkoittaa aikaa ennen koulun aloittamista ja ala-aste sananmukaisesti sitä elämäsi ajanjaksoa, jonka vietit ala-asteella tai vastaavassa opinahjossa kuten kansakoulussa.
Teini-ikä ja varhainen aikuisuus suosittelen jakamaan sinulle sopivimmalla tavalla.
Ehkä haluat niputtaa teini-ikä osioon yläaste ja lukio ajan tai määrittää sen mieluummin iän kautta. Jollekin varhainen aikuisuus voi tarkoittaa koko sitä aikaa kun oli kahdenkymmenen puolella, toiselle aikaa 18-25 ikävuoden välillä ja kolmannelle on luontevampaa jakaa varhainen aikuisuus siihen aikaan, kun asui ensimmäisessä omassa yksiössä.
Käännekohta osioon valitaan ainakin 5 oman elämän tärkeää käännekohtaa, jotka ovat tapahtuneet varhaisen aikuisuus osion jälkeen.
Lapsen syntymä, lapsien poismuutto, lapsenlapset. Ensimmäinen ylennys, uranvaihto, yllättävät potkut. Muutto toiselle paikkakunnalle, toiseen maahan, oman asunnon ostaminen. Kumppanin tapaaminen, ero, naimisiinmeno. Kuolema, uuden oivaltaminen, uusi suunta. Mitä ikinä käännekohta sinulle tarkoittaakaan.
Kuudentena bonus osiona on omat juuret osio, jonka tarkoituksena on kirjoittaa heidän puolesta, jotka eivät omia muistelmiaan ehtineet kirjoittamaan. Ja nimenomaan tallentaen sellaista tietoa, mitä ei muuta kautta voi saada selville.
Millaisia loruja, sanontoja tai lauluja mieleesi nousee mummistasi? Minkälaisia outoja tapoja vamhemmillasi oli ja mitä tarinoita muistat isotätisi kertoneen nuoruudestaan?
Kun olet jakanut elämäsi viiteen osioon niin, että sinulle on selkeää se, miten ne määrittyy, tee jokaiseen osioon viisi tehtävää, jotka sisältävät mahdollisimman monta, mahdollisimman tarkkaa kysymystä.
Ensimmäisessä tehtävässä lähestytään jokaista osiota listaamalla paikkoja, missä vietit kyseessä olevan osion aikana aikaa. Koti, koulu, työpaikka, harrastukset, sukulaisten ja ystävien kodit, mökit ja loma-asunnot, lähikauppa, kirjasto, uimahalli, kauppakeskus, nuorisotalo, kuntosali, baarit.
Tee sitten jokaisesta paikasta itsellesi mahdollisimman monta, mahdollisimman tarkkaa kysymystä. Minkä värinen koulusi oli, millaisia välineitä sen liikuntasalista löytyi, missä pöydässä sinulla oli tapana istua koulusi ruokalassa?
Toisessa tehtävässä keskitytään kuvailemaan sitä, millainen olit kunkin osion aikana. Tee kysymyksiä siitä, millainen olit vaikkapa yläasteella. Mitä tykkäsit tehdä? Mikä oli sinulle tärkeää? Mistä unelmoit? Mihin uskoit? Millainen tyyli sinulla oli? Mitä musiikkia kuuntelit?
Kolmannessa tehtävässä kerrotaan mahdollisimman tarkasti kaikista niistä ihmisistä, keitä elämääsi kuului. Millainen suhde sinulla oli heihin, mitä samaa teissä oli, mikä oli heidän paras tai ärsyttävin puoli?
Neljännessä tehtävässä kuvaillaan jokaisen osion aikakautta. Mikä oli erilaista? Mitä kaipaat tuossa aikakaudessa? Mitä maailmassa tapahtui?
Viimeisenä tehdään tehtävä, jossa listaat asioita, mitä opit ja mikä elämässäsi muuttui jokaisen osion aikana ja teehdään niistä kysymyksiä. Missä olit kun opit pyöräilemään? Kenen kanssa olit, millainen sää tuona päivänä oli, millaisia tunteita tuohon hetkeen liittyi?
Muista ladata itsellesi Kertomusten ketju- konseptin maksuttomat työkirjat matkasi tueksi ja hyödyntää myös muita blogitekstejä!
Suosittelen lisäksi keräämään itsellesi kysymyspankkia, johon kirjaat ylös aina kun sinulle tulee jokin uusi kysymys mieleen ja kokoat sellaiset kysymykset, joita voi käyttää monessa eri osiossa.
Jokaisen osion jälkeen tehdään ensimmäinen valmis versio tekstistä vastaustesi perusteella, ettet ole jossain vaiheessa sellaisessa tilanteessa, jossa tunnet hukkuvasi kaiken kirjoittamasi tekstin alle.
Eli kerrataanpa vielä:
1. Jaa elämäsi viiteen osioon.
2. Tee jokaiseen osioon viisi, monta kysymystä sisältävää, tehtävää.
3. Kerää kysymyspankkia sitä mukaan kuin etenet.
4. Kokoa ensimmäinen versio varsinaisesta tekstistä jokaisen osion päätteeksi.
Voit joko valmistella kaikki tehtävät valmiiksi ennen kuin aloitat kirjoittamisen tai valmistella niitä tehtävä kerrallaan. Kunhan sinulla on aina valmiit kysymykset siinä vaiheessa kun lähdet kirjoittamaan.
Ensi viikolla paneudumme siihen, miten edetä tasaiseen tahtiin ja miten toimia, jos inspiraatio on välillä hukassa.
“Sukupolvien kertomusten jatkumon asialla”
Kiira Kilpiö🧡
Olen Kiira, Kertomusten ketju - konseptin perustaja ja kurssin ohjaaja.
Haluan auttaa muita olemaan entistä paremmin yhteydessä itseensä omasta elämästä kirjoittamisen kautta ja samalla mahdollistaa mahdollisimman monen suvun historiansa tallentumisen henkilökohtaisten kertomusten jatkumona.
Opin paljon itsestäni oman elämäkerran kirjoittamisen kautta ja haluan tarjota saman mahdollisuuden myös muille, sillä uskon vahvasti, että jokaisen kannattaa käydä tuo matka itsensä kanssa.
Lisäksi haaveilin moneen kertaan oman kirjoittamismatkani aikana omien vanhempien ja heitä edeltäneiden sukupolvien ajatusten lukemisesta ja koska se eie nää omalla kohdallani ole mahdollista haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei muiden tarvitse tuskailla saman asian äärellä.
Jos sinulla on mitä vain kysyttävää tai haluaisit alkaa työstämään oman elämäsi kertomuksia kurssiin kuuluvan henkilökohtaisen ohjauksen muodossa, laita viestiä: kertomustenketju@gmail.com 🧡